Logg inn

Logg inn med ditt passord for å redigere hjemmesiden!

Skriv inn epostadressen din (må være den som er registrert på Mekke), og trykk på "Send meg passord" for å bli tilsendt nytt passord på epost.

Rettigheter i arbeidslivet

Dine rettigheter som arbeidstaker reguleres av ulike regler. Noen er bestemt gjennom lover og gjelder for alle, andre rettigheter gjelder for dem som er LO-organisert og har en tariffavtale.

Her er noen gode tips for at du skal unngå problemer i jobben og for å få mer igjen for innsatsen.

Du har krav på en skriftlig arbeidskontrakt. Denne skal undertegnes av deg og arbeidsgiver. Kontrakten skal inneholde hvor du skal arbeide, hva du skal arbeide med, når du skal starte, hvor lenge du skal arbeide og om det finnes en tariffavtale. Kontrakten skal også inneholde daglig og ukentlig arbeidstid og hvilken lønn og andre godtgjørelser som dere avtaler.

Du har krav på opplæring i den jobben du blir satt til. Opplæringen skal være i arbeidstiden og lønnet.

Du har krav på å få en lønnsslipp som viser hvordan lønnen din er regnet ut. Lønnslippen er din kvittering på at du er trukket i skatt.

Jobber du mer enn 5 1/2 time per dag, har du krav på pauser. Hvis du jobber åtte timer, skal du minst ha en halv times pause i løpet av dagen.

Jobber du mer enn 40 timer i uken, har du krav på overtidsbetaling. Overtidstillegget skal være minst 40 prosent. Er du under 18 år, kan ingen pålegge deg overtids- eller nattarbeid.

Arbeidsgiveren plikter å sørge for at du ikke blir utsatt for farlig arbeid. Men du plikter også å følge opp de sikkerhetsregler som arbeidsgiver setter opp.

Du har krav på feriepenger uansett hvor mye, eller lite, du har tjent. Om du er tilknyttet en tariffavtale gjennom medlemskap i en fagforening, skal du ha 12 prosent av lønnen i feriepenger. Hvis du ikke er organisert, og har bare fire uker ferie, skal feriepengene være 10,2 prosent av lønnen. Feriepengene skal komme i tillegg til lønnen.

Blir du sagt opp fra jobben, skal du ha skriftlig oppsigelse som er saklig begrunnet. Sier du selv opp jobben, må du gjøre dette skriftlig. Oppsigelsestiden er minst én måned. Se loven. Oppsigelsestiden begynner å løpe fra den 1. i påfølgende måned.

Del denne siden med andre!

Share on FacebookShare on Twitter

Logg inn